Wij gebruiken cookies. accepteer

Artist in Residence 2017: ANSATZ DER MASCHINE (BE)

Ansatz der Maschine is in 2017 Artist in Residence bij muziekclub N9. Ansatz der Machine begon ruim een decennium geleden als het indietronicaproject van Mathijs Bertel, maar gaandeweg koos hij voor een meer ambachtelijke aanpak en introduceerde hij meer muzikanten met een brede waaier aan 'echte' instrumenten.

Zijn eerste twee cd’s (‘The Postman Is A Girl’ en ‘Painting Bad Weather On Her Body’) waren nog voornamelijk instrumentaal. Vanaf derde plaat ‘Heat’ evolueerde Ansatz der Maschine echter naar even dromerige als ideeënrijke songs. Vierde plaat ‘Tattooed Body Blues’ verscheen in 2015. Mathijs Bertel heeft zich nooit als een conventionele singer-songwriter beschouwd. Hij vergelijkt zijn rol bij Ansatz liever met die van een architect of een regisseur.

Ansatz der Maschine zal een jaar lang aan een nieuw concept werken in N9 villa. Daarbij kiest de band voor een wel heel speciaal extra instrument: N9 villa zelf. De ruimte wordt beschouwd als een gigantische klankkast en Mathijs en co zullen hun sound uitpuren en aanpassen aan de akoestiek van de zaal. Het resultaat wordt een show op het einde van het jaar, in uitgebreide bezetting. Daarbij komen er niet alleen luidsprekers voor, maar ook achter én boven het publiek. Met deze surroundopstelling wil Ansatz der Maschine zijn verhaal nog beter vertellen.