Wij gebruiken cookies. accepteer

Roufaida (NL)

Roufaida creëert een alternatief popuniversum met Noord-Afrikaanse elementen en laat zich daarbij inspireren door Arabische dichters, gnawa grooves en Nina Simone’s credo: It’s an artist’s duty to reflect the times. Met invloeden van Björk, Fairuz en Nilüfer Yanya produceert Roufaida indiepop met gitaar, guembri, vintage Riffijnse cassette samples en beats in het Engels en Arabisch. Op het podium creëert ze haar ingetogen muziek solo, zodat de luisteraar heel dichtbij kan komen.

Als kind reisde Roufaida, net als veel kinderen van Marokkaanse migranten, met haar familie met de auto naar Marokko in de zomer. Tijdens die ritten klonk Riffijnse en Arabische muziek tegen het decor van een steeds roder wordend landschap. “Toen ik opnieuw naar die muziek ging luisteren, gebeurde er iets; in het ritme herkende ik een ritme dat ook in mijn lijf zit. Het voelde heel natuurlijk om daar iets mee te doen.”

De thematiek van haar teksten gaat over hoop en kansen. “Zo verschillend als we lijken, zo gelijk zijn we in ons verdriet, onze liefde en eenzaamheid.”

Na verschillende samenwerkingen heeft Roufaida ervoor gekozen om solo verder te gaan en produceert in 2021 haar nieuwe werk in haar thuisstudio in Crooswijk Rotterdam.
In de aanloop naar haar albumrelease heeft Roufaida in 2022 onder meer gespeeld in voorprogramma’s voor Eefje de Visser en Balthazar en op festivals als Into The Great Wide Open, Motel Mozaique en Welcome to the Village. Het jaar 2023 begint voor de artiest met een optreden op Noorderslag.

foto Roufaida © Tone Verswijvel