Wij gebruiken cookies. accepteer

vr 16.03.2012

LOCOSLINDOS (NL/BE)

JONGE TANGO A LA PIAZZOLLA

LocosLindos bestaat uit 5 jonge muzikanten die elkaar ontmoetten aan de afdeling Argentijnse tango van de Rotterdam World Music Academy van het Codarts Conservatorium. Eén van hen is de nog jonge pianiste Anke Steenbeke, afkomstig uit Eeklo en als klassieke pianiste afgestudeerd aan het Gentse Conservatorium. Ze wou zich verder vervolmaken in een muziekstijl die haar zeer nauw aan het hart ligt en die je enkel met passie kunt brengen. Tango dus. U kent ons, als we regionaal talent een duwtje in de rug kunnen geven, dan doen we dat ook. Op één voorwaarde: de kwaliteit moet verzekerd zijn. Het kwintet bestaat pas sinds september 2010, maar kan rekenen op uitstekende coaches: violist Micha Molthoff (Quinteto Zarate), bandoneonist Victor Hugo Villena (El Despues, Gotan Project), hedendaagse tangocomponist en pianist Gustavo Beytelmann (die Piazzolla begeleidde tijdens Europese tournees), pianist Wim Warman (OTRA) en bandoneonist Leo Vervelde (leider OTRA). OTRA? Dat staat voor Gran Orquesta Tipica OTRA, een inderdaad groot en zeer gerespecteerd orkest met 17 leden, waarin zowel docenten als leerlingen samenspelen (4 van de 5 leden van LocosLindos maken er deel van uit, de 5e - gitarist Tim Panman - ontbreekt omdat er nu eenmaal geen gitaren deel uit maken van dit Gran Orquesta). Overigens geniet de afdeling Argentijnse tango wereldfaam. Kan niet anders als men weet dat pianist Osvaldo Pugliese (1905-1995) er van 1993 tot aan zijn dood in ’95 artistiek leider was. Zijn belang voor de tango kan moeilijk worden overschat, want Pugliese geldt als de wegbereider voor de vernieuwingsdrift van de heel wat jongere bandoneonspeler Astor Piazzolla (1921-1992). Hij was het die de tango van de salons naar de concertzalen bracht, waardoor de kloof tussen de conservatieve Argentijnen en Piazzolla’s revolutionaire nuevo tango beduidend verkleinde. Hoe vaak Pugliese exact in België optrad weten we niet, maar veel zal het niet zijn. Wat we wel weten is dat hij in 1990 in AB/Brussel optrad, een concert waarvan toenmalig AB-baas Jari Demeulemeester later beweerde dat het tot zijn absolute topconcerten ooit in AB behoorde. Men lette op Pugliese’s gezegende leeftijd (in ’90 85, in ’93 was hij er al 88 en hij stierf op zijn 90e).  Zowel OTRA als LocosLindos werken in de Pugliese- en Piazzolla-traditie. Dat betekent dat ze de tango presenteren als kunstmuziek, veeleer dan als dansmuziek waarvoor men de pasjes exact kan aanleren. Hoewel, de basis van de tango moet natuurlijk altijd worden gerespecteerd en je kunt er op dansen, al vereisen de ritmes veel ervaring en vaardigheid. In zijn nog korte bestaan trad LocosLindos ondertussen op in Nederland, België en Frankrijk en waren ze te horen op de Nederlandse Radio 4 en bij Live at Lloyd op Radio Rijnmond. In december jl. behaalden ze een 3e plaats op de Music Matters Award 2011 in Rotterdam. 

SHORTCUT Met zijn vijven doen ze het op viool, bandoneon, elektrische gitaar, piano en contrabas. Ze genieten één van de beste tango-opleidingen ter wereld.

LocosLindos (BE/NL)

LocosLindos bestaat uit 5 jonge muzikanten die elkaar ontmoetten aan de afdeling Argentijnse tango van de Rotterdam World Music Academy van het Codarts Conservatorium. Eén van hen is de nog jonge pianiste Anke Steenbeke, afkomstig uit Eeklo en als klassieke pianiste afgestudeerd aan het Gentse C…

Lees meer

VVK: €7

vrijdag 16.03.2012
deuren 20:00
start 21:00

N9 villa
Molenstraat 165
9900 Eeklo
Bekijk op Google Maps

Ticketinfo