Wij gebruiken cookies. accepteer

vr 27.04.2012

MAGUARÉ (CO/BE)

RETROCUMBIA DE COLOMBIA

Alle lof voor Will ‘Quantic’ Holland, samensteller van The Original Sound of Cumbia, een selectie van 55 nummers, verdeeld over twee 180 gram triple vinyl lp’s, vorig jaar uitgebracht op Soundway Records. Twee prachtuitgaven, met veel documentatie, vol Colombiaanse cumbia (en porro) uit de gouden jaren 1948-’79. De muziek is voornamelijk afkomstig van 78-toeren platen. Eind jaren 50 werden de 45’s en 33’s hier gemeengoed. In Colombia, met zijn verouderde jukeboxes, was dat pas 20 jaar later het geval. Onwaarschijnlijk levenslustige muziek is dit, nummer na nummer. Wil het toeval dat er in Gent een stel jonge gasten al even zot zijn van die oude cumbia. Ze vormden een bigband en noemden die Maguaré, naar de drums gemaakt uit een uitgeholde boomstam, die worden bespeeld met houten stokken. Die drums klinken kilometers ver en de indianen gebruikten ze om te communiceren met naburige dorpen (bv. om hen te wijzen op gevaar). Maguaré opereert in de traditie van de bigbands uit de jaren ’50/’60, toen de cumbia, die voordien door de burgerij beschouwd werd als vulgair en enkel geschikt voor de lagere klassen, toch wist door te dringen tot de statige ballrooms. Waar de instrumenten voordien uitsluitend van Afrikaanse en Indiaanse makelij waren, kwamen daar nu hout- en koperblazers, (soms) Spaanse gitaren en vooral accordeons bij. Frontvrouw van Maguaré is zangeres Paola Marquez, afkomstig uit Bogota. Ze studeerde zang aan het Conservatorium van Gent en leidde de voorbije jaren verschillende latin-, bossanova- en jazzprojecten. De percussiesectie is eveneens van Zuid-Amerikaanse origine (2x Colombia, 1x Chili), zij bespelen traditionele instrumenten zoals de tambora, tambor alegre, llamador, maracas... De vijf blazers hebben gewone Vlaamse namen en speelden o.a. Lady Linn, Proyecto Secreto, The Whodads en Excelsior. Voeg er nog een bassist en en een accordeonist aan toe en je bekomt een 11-koppige enthousiaste bende. Samen brengen ze een mix van Afro-Colombiaanse  muziek in de stijl van Toto La Momposina en de 50/60ies dancehall cumbia van Lucho Bermudez en Lito Barrientos. De groep werd opgericht in 2009 en was o.a. te zien op festivals als Polé Polé (Gent), Afro-Latino (Bree) en Sfinks (Boechout). Vorig jaar trokken ze de studio in. Een eerste cd is ingeblikt en verschijnt eerstdaags op Zephyrus Records. Maguaré wou zich komen opwarmen voor een hopelijk drukke zomer en, nu we helemaal in een cumbia ‘mood’ zijn, was de zaak snel beklonken. Kom u amuseren op hun aanstekelijke muziek!

SHORTCUT Als je met elf bent, mag je spreken van een cumbia big band zoals er wellicht geen andere is in België. Zangeres Paola Marquez hitst de gemoederen op en de zomer kan beginnen.

Maguaré (CO/BE)

Zangeres Paola Marquez is geboren in Bogota, Colombia, en studeerde zang aan het Conservatorium van Gent. De voorbije jaren leidde ze verschillende latin-, bossanova- en jazzprojecten, waaronder haar eigen Paola Marquez Quintet en het “Nueva Cancion” project El Sur. De groep is begin 2009 o…

Lees meer

VVK: €8

vrijdag 27.04.2012
deuren 20:00
start 21:00

N9 villa
Molenstraat 165
9900 Eeklo
Bekijk op Google Maps

Ticketinfo