Wij gebruiken cookies. accepteer

Va Fan Fahre (BE)

Va Fan Fahre werd in maart 2003 opgericht. Het repertoire bestond aanvankelijk uit klezmer en uit Roemeense en Bulgaarse fanfaremuziek. Vanaf 2004 begon de band eigen nummers te schrijven, waarbij doorheen de Balkan Brass andere invloeden zoals funk, jazz, ska,... werden geweefd.

Eind mei 2005 bracht Va Fan Fahre een eerste CD uit (met eigen werk). De CD werd goed onthaald bij Radio 1. Op 19 november 2005 was Va Fan Fahre één van de groepen op de Radio 1-happening (Big Bang) in Vooruit. Hun single ‘Plakke plakke’ haalde een derde plaats in Carte Blanche.
Ook internationaal begint Va Fan Fahre aandacht te krijgen. In de top 1000 van de World Music Charts Europe 2005 eindigde hun eerste CD op 127ste plaats. Hiermee waren ze de hoogstgeplaatste Belgische band. In november 2005 reisde de band naar Milaan, voor een live-show op Radio Popolare (www.radiopopolare.it) en speelde voor een uitverkochte zaal in de Casa Loca. Eind maart 2006 werden ze opnieuw in Italië uitgenodigd. Een hoogtepunt dit jaar was hun uitnodiging op het Balkan Brass Festival te Praag op 9 mei. In juni 2006 waren ze in Berlijn te zien (Festival der Kulturen). Voor 2007 staat o.a. een optreden op de Wiener Festwochen (Wenen-Oostenrijk) op het programma.

Gazet van Antwerpen schreef over Mano Mundo 2006: “Voor het hoogtepunt tekende de Va Fan Fahre, een legertje Belgische blazers rond accordeonist Michael De Schryver. Hun vorig jaar uitgebrachte debuut-cd Romski Robbery werd in eigen land nog niet echt opgepikt, maar haalde wel de Europese charts van critici. Terecht want de groep ... blaast zich een eigen weg doorheen zigeunermuziek. Met een Indische danseres als blikvanger en zanger Mahabub Khan van Musafir als extra kracht lijkt Va Fan Fahre klaar voor een internationale doorbraak.”