Wij gebruiken cookies. accepteer

Artist in Residence 2021: Nele De Gussem (BE)

Nele De Gussem is in 2021 Artist in Residence* bij muziekclub N9. De Gentse begint al op jonge leeftijd gitaar te spelen en schrijft ook snel eigen muziek. Na een klassieke opleiding aan het conservatorium verandert ze van koers. Ze wordt multi-instrumentaliste en zangeres bij Maya's Moving Castle en speelt synths bij bands als Future Old People Are Wizards, delvaux. en Inwolves. Tegenwoordig is ze lid van het Brusselse BRNS.

Ergens tussen het synthgeweld, indiepopbands en muzikaal experiment vindt ze ook haar eigen stem en ze richt, samen met vijf andere topmuzikanten, Uma Chine op. Die band wordt door De Standaard beschreven als “Angelo Badalamenti (Twin Peaks) op een dieet van elektrische gitaren en etherische vrouwenstemmen”. Uma Chine brengt een eerste album uit in 2019. Een "Prachtig debuut", aldus OOR. De release tour trekt door België, Nederland, Duitsland en Zwitserland. De band speelt niet veel later een aftershow voor dEUS in de AB en behaalt een plek in zowel de finale van podium- en kansenparcours Sound Track Oost-Vlaanderen als van Humo's Rock Rally.

In het voorjaar van 2021 stelt Uma Chine een tweede album voor (W.E.R.F. records). Daarnaast zal Nele dit jaar ook werken aan haar soloproject. Haar soundscapes en reworks staan bol van de hoekige ritmiek, klankexperiment en gelaagde, airy vocals. Ze laat zich omringen door niets dan instrumenten. Analoge en fm synths, samples, effecten, loops en haar stem zijn haar bondgenoten.

* Elk jaar heeft muziekclub N9 een of meerdere Artist(s) in Residence. De Artist in Residence kan repeteren, creëren en opnemen in N9 villa. N9 deelt expertise en know-how en coacht de artiest waar nodig. N9 biedt podiumkansen (in eigen huis en/of elders), logistieke steun (PA-repetitie, gebruik materiaal…), administratieve en promotionele steun.

foto Nele De Gussem © Geert Braekers