Wij gebruiken cookies. accepteer

vr 25.01.2013

SHAKARA UNITED (BE)

Belgische afrobeat met internationale klasse

Afrobeat, we kunnen er maar niet genoeg van krijgen en we zijn daarin zeker niet alleen, want de hele Westerse wereld lijkt in de ban van het virus. U heeft dat in 2012 ongetwijfeld ook gemerkt aan ons programma met concerten van Jungle By Night (NL) (2x), Les Frères Smith (FR), Imperial Tiger Orchestra (CH) en Mokoomba (ZW). Nu serveren we u Shakara United, beauties uit Antwerpen en omgeving. En niet zomaar schoonheden, maar wel parels met een voorgeschiedenis die ons tien jaar terug in de tijd werpt. In 2003 ontvingen we de cd The King is among us van de Belgian Afrobeat Association in de bus. Een groep, zeg maar een monsterverbond, met 20 (!) muzikanten, afkomstig uit bands als Internationals, Flat Earth Society, El Tattoo del Tigre en Wawadadakwa. Belgian Afrobeat Association speelde indertijd op een aantal mooie (festival-)podia (Open Tropen, Mano Mundo, Klinkende Munt ...), opende in de AB voor The Skatalites en ondernam in het voorjaar van 2004 nog een uitgebreide tournee door België en Nederland. Maar toen kwam de klad erin. Het bleek een onmogelijke opgave om zo’n grote troep op de been te houden. Ene Winok Seresia, die aan de basis lag van Belgian Afrobeat Association, werd kapitein, de anderen konden her en der terecht. Tot twee van de oorspronkelijke blazers (Stefaan Blancke en Mark Meeuwissen) in 2011 het idee kregen om de band nog eens bijeen te brengen voor (dat was de bedoeling) een eenmalig reünieconcert. Dat lukte niet, maar een aantal zagen het wel zitten. Aangevuld met een paar nieuwkomers waren ze opnieuw met zijn tienen. Een nieuwe naam hadden ze toen nog niet, maar het klikte bijzonder goed en schreeuwde om meer. En zie Shakara United was halverwege 2011 een feit. ‘Shakara’ betekent in het pidgin-Engels, dat overal in Nigeria wordt gesproken, zoveel als ‘bluf’ of ‘arrogantie’ en jawel, je moet lef hebben om je als bleekscheet aan afrobeat te wagen. Ere wie ere toekomt, de Gentse Charlatan bood hen in 2011 3x een podium, waarna ze in april 2012 klaar waren voor het grotere werk: een show in de Antwerpse Roma, samen met onze maatjes van Jungle By Night. Tijdens de zomer van vorig jaar deden ze maar een paar concerten (o.a. Pole Pole/Gent), maar ze zaten ook niet stil. Ze namen een soundtrack op voor de documentaire This is my home now van Saddie Choua, die in september in première ging. En nadien sloten ze zich op in de Jet Studio in Brussel voor de opnames van hun eerste album. Dat is nu achter de rug, maar het is nog onzeker of de plaat er zal zijn op 25 januari. Shakara United tapt uit meerdere Afrikaanse vaatjes en reist met gemak van West naar Oost en Zuid (en terug), maar funky is het natuurlijk altijd. Kortom, de Belgische afrobeat staat (opnieuw) op de kaart.  

SHORTCUT Met de Belgian Afrobeat Association waren ze voorlopers, als Shakara United zijn ze nu helemaal mee met de tijd. De pioniers van toen zijn hun kunsten allesbehalve verleerd, wel integendeel.

Shakara United (BE)

We serveren u Shakara United, beauties uit Antwerpen en omgeving. En niet zomaar schoonheden, maar wel parels met een voorgeschiedenis die ons tien jaar terug in de tijd werpt. In 2003 ontvingen we de cd The King is among us van de Belgian Afrobeat Association in de bus. Een groep, zeg maar een …

Lees meer

VVK: €9

vrijdag 25.01.2013
deuren 01:00
start 01:00

N9 villa
Molenstraat 165
9900 Eeklo
Bekijk op Google Maps

Ticketinfo