Wij gebruiken cookies. accepteer

Pere Ubu (US)

David Thomas richtte Pere Ubu op in 1975. Inspiratie voor de naam haalde hij bij het hoofdpersonage uit het toneelstuk ‘Ubu Roi’ van de Franse schrijver Alfred Jarr. In zijn lange carrière bracht de band 16 studio-albums en een handvol liveplaten uit. Debuutplaat ‘The Modern Dance’ (1978) is, dixit Humo, ‘één van de twintig beste platen die u nooit gehoord hebt’.

Het grote succes heeft Pere Ubu namelijk nooit gekend. Niet verwonderlijk, want je kan de muziek van de band maar moeilijk radiovriendelijk noemen. De angstaanjagende zang van de imposante David Thomas vormt de kern van de muziek. Hij laat zich begeleiden door scheurende gitaren, wavedrums, psychedelische elektronica en logge bassen, en voegt er -mede door zijn podiumpresence- nog een ferme scheut chaos aan toe. Thomas omschrijft zijn muziek zelf weleens als avant-garage.

De band opereert al bijna veertig jaar onder de radar, maar heeft in die periode heel wat mooi muzikaal volk beïnvloed. Bands als Joy Division, Pixies, Hüsker Dü, R.E.M. en Sisters of Mercy zijn er maar enkele van.