Wij gebruiken cookies. accepteer

Mad About Mountains (BE)

Man en vrouw. Een leven lang achter zich. Liefde en leed gedeeld. De man, een muzikant, vecht tegen Alzheimer. Hun hele leven hebben ze hard gewerkt. “Waar waren jullie, toen we jullie nodig hadden? Nu heeft het geen zin meer.”
Wanneer countrylegende Glen Campbell ernstig aan Alzheimer lijdt en geen besef meer heeft van de schouderklopjes die hij krijgt van radio en pers, wordt hij gelauwerd als muzikant. Zijn vrouw benadrukt de zinloosheid in een interview. Ze doet met die ene zin een vonk ontstaan bij Piet de Pessemier (eerder: Krakow, Monza). Als brein van Mad About Mountains zocht hij een thema voor zijn nieuwe, derde plaat. Op ‘Radio Harlaz’ laat hij een imaginair koppel de tocht herbeleven van liefde, leven, leed en het stilletjes aan aftakelen en vergeten. “Look at him now, right on the edge. Reaching for the rope, he’s trying to catch”. (‘Look At Him Now’). Man en vrouw. Hun grip sterft stilletjes weg. Ze raken elkaar nog slechts aan in hun eigen universum van fluisterende radiofrequenties. De plek waar ze elkaar horen en begrijpen. Hun thuis tussen hier en nergens. Radio Harlaz.

Samen met Myrthe Luyten (bas, zang), Davy Jansen (gitaar, lapsteel, zang) en drummer Pol Meunier schept Piet de Pessemier dit universum dat baadt in zachte americana en melancholische alt. country. Om de nostalgie naar de vintage seventies op plaat te vangen, besloten ze ‘Radio Harlaz’ op een analoge taperecorder op te nemen. Op zestien sporen en volledig live werd het album ingeblikt. Met dank aan producer Micha Volders (El Guapo Stuntteam, Vermin Twins). De geluidskunstenaar schept als vijfde groepslid een ruimtelijke, open sound. We horen een troostend wollen deken dat rond je wordt geweven in ‘I’ll Be Me’. Huilende wolven die huizen in de gitaren van ‘Wishing Well’. Het akoestische ‘On A Clear Day’, waarin de man op een onbewolkt moment zijn vrouw teder bedankt. Of ‘Look At Him Now’, een nummer net zo krachtig als all-time classic ‘Heart Of Gold’ van nonkel-in-crime Neil Young, die bijzonder trots mag zijn op zijn kleine, Limburgse achterneefje.


Meer dan alleen een album
Zonder hij er erg in had, doorkruiste Glen Campbell meer dan eens het pad van Piet de Pessemier. “Hij was altijd in mijn leven aanwezig, zonder ik het wist. Als muzikant, of als rode draad in mijn eigen muziek. Zijn verhaal bracht me bij het concept voor dit album.”

Belangrijke momenten in ons leven worden dikwijls geassocieerd met nummers of geluiden. Wanneer iemand met Alzheimer een lied hoort uit zijn jeugd, wordt hij vaak in een heldere flits teruggeslingerd naar die tijd. Naar herinneringen om te koesteren. Met ‘Radio Harlaz’ duikt ook Piet terug naar zijn jeugdige muziekbeleving: “Ik herinner mij dat ik radioprogramma’s opnam op cassette en zo nieuwe, opwindende muziek ontdekte. Dit was zeer belangrijk voor mij als kind.” De radiofrequenties die de nummers aan elkaar lijmen, vormen een stil aandenken aan de gouden jaren van de radio. ‘Radio Harlaz’ is zo een stukje nostalgie, een sereen protest, maar vooral: een grote brok schoonheid met een persoonlijk en teder verhaal.